Detoxifierea

Detoxifierea nu este un concept nou. Acest proces se practică de cel puțin 2500 de ani, de pe vremea lui Hippocrate, medic grec, considerat astăzi părintele medicinei. Medicii, la vremea respectivă, vorbeau despre detoxifiere, arătându-le pacienților că bolile însoțite de dureri și de oboseală nu pot fi tratate dacă nu se efectuează în prealabil o cură de detoxifiere.  


Dar ce este detoxifierea? Detoxifierea este procesul natural de eliminare și neutralizare a toxinelor din organism. Colonul, plămânii, ficatul, vezică biliară, rinichii, pielea constitue organele care joacă un rol important în detoxifierea zilnică a organismului.  
 
 Însă, pentru a înțelege mai bine ce este detoxifierea și care este rolul ei, este nevoie să abordăm subiectul intoxicării.    Auto-intoxicarea se instalează treptat atunci când toxinele acumulate în organism depășesc capacitatea acestuia de eliminare și un anumit prag de tolerantă al corpului.    O parte din toxinele cu care ne auto-intoxicăm provin din comportamente alimentare greșite: supraalimentare (excesul de carne, de produse lactate, de alimente procesate, de zahăr rafinat), consumul de alimente care conțin insecticide sau ierbicide, hormoni, grăsimi hidrogenate, organisme modificate genetic, apa de la robinet, plus consumul în exces de alcool, tutun și cafea.

 

Starea psiho-emoțională precum emoțiile negative și stresul, contribuie de asemenea la generarea de toxine în organism, cu alte cuvinte, la creșterea acidității.   
 
Apoi, datorită sedentarismului, contribuim la stocarea în corp a acestor toxine. În plus, poluarea și zgomotul din mediul urban reprezintă o sursă de toxine și stres pentru organismul nostru.  
 
O altă parte din toxine provine chiar din uzura țesuturilor. Zilnic, corpul trebuie să elimine resturile celulare, globule roșii și albe moarte etc. Totuși, majoritatea toxinelor provin din prelucrarea substanțelor de natură alimentară de către corp.   

 

Toxinele peste pragul de tolerantă reprezintă un adevărat pericol pentru organism. Ele ingreunează funcționarea normală a corpului și, în timp, conduc la deteriorarea stării de bine și implicit, a sănătății. Odată ce toxinele s-au acumulat în organism și nu mai pot fi evacuate corespunzător de către organele filtre, încep să apară diverse simptome: balonarea, flatulența, digestia proastă, tranzitul intestinal lent, constipația, apoi creșterea în greutate, alergiile, tulburările de concentrare, durerile de cap, stările depresive, mirosul neplăcut al corpului, halena.    

 

Din fericire, avem posibilitatea de a ne schimba stilul de viață prin atitudinea noastră vis-a-vis de acești factori. Ne putem modifica alimentația prin alegerea alimentelor în funcție de calitatea lor, putem renunța la obiceiurile nesănătoase de viață precum consumul de tutun, alcool, etc. Și nu în ultimul rând, evitarea vieții sedentare prin practicarea unor exerciții fizice și controlarea nivelului de stres cu ajutorul tehnicilor de relaxare.  

\

De ce sa ne detoxificam?

 

Așa cum ne spălăm trupul și fața, tot așa este necesar să facem periodic „curățenie” și în interior. După eliminarea materiilor toxice din colon, colecist, canalele hepato-biliare, ficatul nu se va mai confrunta cu această incărcătură toxică acumulată în timp, va furniza organismului energia suplimentară, care va fi percepută ca o stare de vitalitate accentuată și o rezistență mai mare la efort și la stres. Se reglează tranzitul intestinal și se imbunătățește absorbția și transferul nutrienților în organism.   
 
Așa cum a fost menționat mai devreme, organismul nostru deține o capacitate naturală de detoxifiere. Principalele mecanisme de detoxifiere ale organismului sunt colonul, plămânii, ficatul, rinichii și pielea.  Aceste organe îndeplinesc misiunea de detoxifiere, eliminând toxinele provenite din alimentele contaminate cu pesticide, îngrășăminte chimice, antibiotice, conservanți, elemente toxice din aerul poluat, substanțe chimice din cosmetice, produse de îngrijire personală și produse menajere.    Din păcate însă, în multe cazuri, capacitatea de detoxifiere a organismului este depășită. Colonul, ficatul, rinichii, plămânii, pielea nu mai reușesc să elimine eficient toxinele pe fondul alimentației dezechilibrate, al stresului și poluării, de aceea detoxifierea devine o necesitate.   Naturopatii spun că avem nevoie sa ne detoxificăm măcar o dată la 6 luni, de obicei primăvara sau toamna. Însă, se recomandă periodic o cură de detoxifiere pentru prevenirea bolilor sau problemelor de sănătate. 

 

tabara detoxifiere
Detox-image.jpg

Cum ne putem detoxifica?

 

Există numeroase tipuri de diete de detoxifiere și, de asemenea, linii generale comune tuturor acestor diete (ex. consumul predominant de alimente ușoare, de origine vegetală, naturale, eliminarea alimentelor solide, asigurarea unui aport de lichide de minim 1.5 litri zilnic).   
 
De exemplu, monodietele de 3 zile care constă în a consuma exclusiv un singur tip de aliment precum mere sau orez. 

În schimb, cura de detox cu sucurile de legume și fructe curăță mai în profunzime organismul deoarece sunt lipsite de fibre. Digerarea sucurilor presate la rece se face foarte rapid și nu necesită multă energie pentru transformare și asimilare. Așadar, organismul dispune de un nivel mai ridicat de energie și are oportunitatea să investească mai mult timp în procesul de detoxifiere.  
 
Întrucât toxinele endogene (emoțiile negative, stresul oxidativ, deșeurile produse de metabolism) și exogene (alimentele procesate, alcoolul, medicamentele, aerul poluat) sunt de natură acidă, acestea pot fi neutralizate doar de alimentele de natură alcalină, cum sunt majoritatea fructelor și legumelor.  
 
Detoxifierea presupune o alimentație predominant alcalinizantă dar, din nefericire, acest lucru nu este suficient. Necesită și punerea în aplicare a anumitor tehnici naturale care accelerează în profunzime acest proces.

 

Printre tehnicile naturale, avem : săritul pe trambulină care pune în mișcare sistemul limfatic (sistemul nostru de epurare a deșeurilor), sauna care ne ajută să evacuăm toxinele prin transpirație și relaxează musculatura, jacuzzi induce o stare de relaxare – opusă la starea de stres care ne acidifică, masajul calmează sistemul nervos și drenează limfa, reflexoterapia plantară maximizează eliminarea toxinelor, yoga eliberează stresul acumulat pe termen lung și ameliorează numeroase afecțiuni, plimbările în natură activează detoxifierea organismului și cresc aportul de oxigen la nivel celular (s-a dovedit că celulele canceroase nu supraviețuiesc într-un mediu bogat în oxigen), terapia cu ventuze antrenează circulația și alină durerile musculare/articulare. 

 

Cum ştim că avem nevoie de o cură de detoxifiere? 
 

Organismul este un mecanism complex, care știe să ne dea semne cand ceva nu este in regulă. Acestea sunt semnele pe care corpul nostru le transmite atunci cănd are nevoie de ajutor : 
 
• Dureri de cap/migrene, oboseală nejustificată, lipsă de energie

• Somnolenţă şi trezitul greu dimineaţa

• Poftă de dulciuri şi alimente procesate

• Respirație urât mirositoare

• Alergii, rinite, sinuzite, nas înfundat

• Imunitate scăzută

• Indigestie, reflux gastric, greaţă şi stare de vomă • Dureri musculare și articulare

• Afecţiuni osteo-articulare

• Colesterol și trigliceride

• Insomnie

• Stări depresive, nervozitate şi anxietate

• Transpiraţie excesivă și/sau mirositoare sau supraîncălzire

• Apariţia grăsimii în zona abdomenului, rezistenţa la slăbit, retenţia de apă

• Supraponderabilitate şi predispoziţie la obezitate

• Acnee, psoriazis, dermatite, herpes, eczeme, rozacee

• Hemoroizi, balonare, gaze, constipație etc. 

detoxbanner.png

Care sunt beneficiile?

 

Beneficiile sunt foarte numeroase : creșterea vitalității și energiei, slăbirea sănătoasă, întărirea imunității, gândirea clară,  îmbunătățirea aspectului pielii și părului, scăderea tensiunii arteriale, remineralizarea organismului, reechilibrarea nivelului de cortizol (hormonul stresului), respirația plăcut mirositoare etc.

holistica detox retreats apa.jpg

Cum ne pregătim pentru un detox de 3 zile?
 

Desfășurarea curei de detoxifiere fără neplăceri necesită o mică pregătire.  
 
Pentru a face tranziția la hrana vie, eliminați următoarele alimente în această ordine, cu 3 zile înainte de sosire :  
 
• Zilele -3 și -2 : Înlăturați din alimentație carnea, ouăle, lactatele, cafeaua, alcoolul, tutunul, ciocolata, alimentele procesate.  
 
• Ziua -1 : Înlăturați cerealele și leguminoasele (linte, năut, fasole, mazăre). 
 
 
Program de detox de 3 zile :  
 
În timpul sejurului de detoxifiere, puteți bea ceaiuri (exclus ceai negru/verde, deoarece acidifică organismul) și multă apă de calitate (filtrată în căni BRITA).  
 
 
• Ziua +1 : Reintroduceți fructele, legumele și cerealele.  
 
• Ziua +2 : Reintroduceți leguminoasele. 
 
• Ziua +3 : Reintroduceți proteinele animale, începând cu ouăle și peștele. 

 

yoga.jpg

Simptome pe parcursul detoxifierii

 

Când ingestia de mâncare solidă este oprită, stomacul este golit în mod natural și începe „vacanța forțată”. Toate energiile care se utilizau în procesul digestiei sunt acum folosite și direcționate către sistemele de eliminare.  
 
Pe parcursul curei de detoxifiere, prin utilizarea sucurilor naturale, a terapiilor și a exercițiilor fizice, a plimbărilor în natură – pot să apară o serie de simptome care fac parte din așa numită criză de eliminare.   
 
Simptome care pot să apară :
dureri de cap, amețeli, oboseală, grețuri, vărsături (simptom rar întâlnit), simptome de răceală, tuse, febră, frisoane, transpirație, intensificarea durerilor, modificări ale tranzitului intestinal, urinare frecventă, scaune foarte mirositoare, expectorări cu mucus etc.   
 
Toate aceste simptome sunt NORMALE întrucât sunt rezultatul procesului de curățare a organismului. 

desmodium ascendens capsule.png