Caută
  • Alexandra George

Fitoterapie si suplimente alimentareBoala este datorata unor dezechilibre in organism atat pe plan nutritional cat si psihoemotional. Pentru a ne vindeca este absolut necesar sa corectam aceste dezechilibre.


Organismul nostru este foarte complex si are nevoie de o varietate de elemente nutritive, principii active si conditii pozitive legate de factorii emotionali si de mediu pentru a putea functiona la parametri normali. Cel mai adesea ne confruntam cu carente nutritionale mai mici sau mai mari, care cu timpul pot duce la probleme grave de sanatate.


Iata doar cativa din factorii direct legati de carentele nutritive, respectiv de diversele afectiuni de care suferim :-Imposibilitatea de a urma un regim alimentar perfect echilibrat

-Absorbtia deficitara a nutrientilor care apare odata cu inaintarea in varsta

-Stresul, poluarea, pesticidele etc

-Alimentele sarace in nutrienti (solul este sarac datorita agriculturii intensive), in special in minerale importante (magneziu, seleniu, zinc, crom etc)

-Anumite boli


Organismul este compus din diverse sisteme, iar buna functionarea a fiecaruia dintre acestea depinde de celelalte. Astfel o flora bacteriana intestinala dezechilibrata duce nu doar la probleme digestive (inflamatia colonului, diaree, constipatie etc) ci este direct legata de afectiuni ale sistemului nervos cum ar fi depresia de exemplu. Un ficat disfunctional duce la aparitia diabetului si bolilor cardiovasculare etc.


Este deci foarte important sa asiguram hrana necesara tuturor organelor si sistemelor pentru o buna sanatate generala. In majoritatea lor, substantele de care are nevoie organismul in diversele procese metabolice nu pot fi produse de acesta deci trebuie sa le luam din alimentatie si din suplimenti. Astfel furnizam nutrientii si principiile active necesare pt refacerea celulelor si functiilor organelor.


Fiecare din aceste substante (vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, antioxidanti si alte extracte) joaca un rol deosebit de important si complex in organism si un aport zilnic in acestea este absolut necesar pentru mentinerea sau imbunatatirea starii de sanatate.

Astfel vitaminele din grupul B au multiple functii in metabolismul celular. Iata doar cateva : contribuie la transformarea zaharurilor, proteinelor si grasimilor, sunt necesare pentru sinteza diferitelor enzime (care la randul lor au un rol precis in diferite procese metabolice), sustin formarea de celule noi, sustin buna functionare a sistemului nervos, previn accidentele vasculare cerebrale etc.


Carentele in substante nutritive cat si dezechibrele la nivel hormonal le putem corecta printr-un regim alimentar mai echilibrat si prin suplimentare cu anumite extracte de plante, vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, antioxidanti etc. Unele din aceste substante au proprietati antioxidante importante prin care neutralizeaza stresul oxidativ, un factor cu rol major in aparitia bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului, bolilor autoimune etc. Aceste substante, datorita efectului antioxidant, au deasemenea capacitatea de a incetini procesul de imbatranire al organismului. Un alt rol al acestora, de importanta majora, este cel antiinflamator. Se stie ca procesul de imbatranire este insotit de inflamatie si bolile, in majoritatea lor, sunt direct legate de acest proces inflamator care aduce cu sine disconfortul si durerea, uneori cronica.


Exista suplimente alimentare pe baza de extracte din plante cu proprietati antiinflamatoare si antidurere deosebite, fara sa aiba efectele secundare ale medicamentelor. Mai mult, acestea sunt benefice impotriva mai multor afectiuni, imbunatatind semnificativ sanatatea generala.


Sa nu uitam insa ca suntem corp si minte : suntem facuti nu numai din tesuturi si organe ci si din circuite energetice si nervoase, respectiv din emotii. Deci pentru a deschide calea spre vindecare avem nevoie de o abordare holistica, respectiv de o terapie integrata .


Pentru eficienta maxima si rezultate de durata, terapia nutritionala se poate combina cu diferite tehnici de relaxare si stimulare care lucreaza pe terminatiile nervoase ale organelor afectate. Astfel, se creaza conditiile pentru fixarea si absorbtia optima a nutrientilor in tesuturile si organele respective, promovand procesul de autovindecare. Aceste tehnici actioneaza si asupra sistemului nervos prin reducerea nivelului de stres si inducerea unei stari de calm, factori deosebit de importanti in procesul de vindecare.

67 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate