Caută
  • Alexandra George

Iridologie1. Ce este iridologia ?


Iridologia este o tehnica de observare a irisului existand de mai bine de 2500 de ani. Din punct de vedere istoric, chinezii, egiptenii si grecii prezentau de atunci un interes pentru studierea irisului. In prezent, aceasta tehnica este folosita de anumiti medici, homeopati si in mod special de naturopati.

Obiectivul iridologiei este examinarea a partii colorate a ochiului, adica irisului, cu scopul de a evalua starea de sanatate globala a individului. Pe langa anamneza, care poarta pe istoricul medical si psihoemotional al pacientului, iridologia constitue o unealta majora a naturopatului care il ajuta sa determine vitalitatea, puterile si slabiciunile organice ale pacientului. Este foarte important de mentionat ca iridologia nu reprezinta in niciun caz un diagnostic medical.

Un proverb spune « ochii sunt oglinda sufletului », insa ochii sunt de asemenea si oglinda trupului. Hippocrate, parintele medicinei, afirma : « ochii exprima starea de sanatate a trupului ».

Conform cartografiei irisului, ochiul reprezinta o adevarata harta geografica a corpului.

De-a lungul anilor, 90 de zone au fost identificate in ambele irisuri. Fiecare organ corespunde cu o zona bine definita. Localizarea unui semn pe o anumita zona ne indica ce organ ar putea fi afectat.

Pe langa evaluarea starii generale de sanatate, analiza detaliata a irisului poate dezvalui predispozitiile genetice la anumite boli. Cu alte cuvinte, se pot identifica slabiciunile organice inainte de aparitia primelor simptome sau starilor de natura patologica.2. Cum decurge concret o ședință de iridologie?


Sedinta de iridologie este una simpla, non-invaziva si dureaza aproximativ 20 de minute. Iridologul sau naturopatul analizeaza fiecare iris in parte cu ajutorul unui aparat special, compus de un sistem optic si o sursa luminoasa. Se pozeaza ambele irisuri, dupa care pozele se maresc direct pe calculcator pentru interpretare. Semnele observate in ambii irisuri sunt apoi explicate si comentate de fata cu pacientul si vor fi folosite pentru gasirea cauza disfunctiilor sau slabiciunilor din organism. La finalul sedintei, in functie de informatiile adunate, naturopatul-iridolog va propune pacientului un protocol de tratament naturist adaptat nevoilor sale.3. De câte ședințe are nevoie un pacient?


Fiind o tehnica de observare si analiza, o singura sedinta este suficienta pentru pacient intrucat irisul sufera modificari foarte lente de-a lungul timpului. Recomandarea mea este de cate o sedinta la fiecare 5 ani.4. De ce afecțiuni suferă de obicei persoanele care apelează la dvs?


Afectiunile pot varia enorm de mult, incepand de la o problema dermatologica pana la anxietate. Nu exista un tipar anume de afectiuni. In schimb, persoanele care apeleaza cel mai frecvent la aceasta metoda de observare a irisului, sunt cele care sufera de diverse simptome care nu-si gasesc o explicatie in medicina alopata.5. Ce semne de pe iris contribuie mai exact la descoperirea problemelor viitoare de sanatate? Dar la descoperirea celor care există în prezent?


Semnele precum petele, depunerile de toxine, scobiturile, taieturile dar mai ales culorile din iris denota slabiciunile potentiale. Culoarea irisului ne ofera informatii despre predispozitiile la anumite afectiuni cu care se poate confrunta pacientul la un moment dat in viata lui in cazul in care nu isi modifica stilul de viata. In iridologie, exista 3 tipuri de constitutii : hematogena, limfatica fibrilara si mixta. De exemplu, o persoana cu ochii negrii sau maro inchis (constitutia hematogena) este predispusa la diabet, chisturi, dislipidemie, calculi, probleme hepatice. Cea cu ochii albastrii sau gri (constitutia limfatica fibrilara) tinde sa raceasca mai des, sa faca cistite, alergii (eczeme, astm, rinite) si sa dezvolte dureri osteoarticulare. Ochii caprui sau caprui cu tenta verde (constitutia mixta) pot suferi de tulburari digestive (balonare, fermentatii, disbioza intestinala), sensibilitati hepatice si pancreatice, diabet zaharat sau artrita.6. După analiza irisului ce anume le recomandați pacienților? Cum îi sfătuiți să se trateze?


Acest lucru depinde foarte mult de simptomele pacientului corelate cu interpretarea iridologica. Dar, in general, intemeiesc un protocol personalizat ce cuprinde sfaturi alimentare, suplimente alimentare, tehnici de relaxare, o cura de detoxifiere, terapii holistice (de exemplu reflexoterapie, consiliere psihoemotionala, terapie Bowen) etc..

Astfel, aceasta tehnica de observare a irisului imi permite sa ofer pacientului sfaturi pe masura astfel incat vindecarea organismului sa se declanseze iar dezvoltarea viitoarelor probleme de sanatate sa nu se produca. Cu alte cuvinte, iridologia este o unealta care se integreaza in abordarea preventiva si globala a sanatatii.
7. Ce probleme de sanatate sau dezechilibre ale pacientului care nu reies din analize de laborator pot fi depistate prin iridologie?


Pot fi identificate o candidoza intestinala, o hipoaciditate sau hiperaciditate gastrica, o incarcare de toxine acumulata intr-un anumit organ (ficat, intestin, rinichi, plamani) care este asociata cu o panoplie de simptome deranjante pentru pacient, gradul de oboseala, nivelul de aciditate si tipul de stres (cronic sau acut).
9. Care sunt limitele iridologiei? Ce afectiuni nu pot fi depistate prin această metodă?


Asa cum am mentionat mai devreme, iridologia nu este o metoda de diagnosticare. Irisul reflecta in acelasi timp trecutul, prezentul si viitorul nostru din punct de vedere al sanatatii. Semnele de pe acesta nu sunt suficient de specifice incat sa ne indice existenta unei afectiuni concrete sau nu, ci doar gradul de fragilitate a organului in cauza, nivelul de stres si oboseala, predispozitiile, bagajul ereditar, rezervele minerale din corp, eventualele carente, potentialul vital, nivelul de aciditate, cantitatea si tipul de toxine acumulate in timp. Asadar, iridologia este o metoda bazata pe stiinta observarii si constitue o unealta excelenta pentru a identifica si/sau preveni un numar mare de dezechilibre din organism in cadrul primei consultatii de naturopatie.Alexandra George, Terapeut Naturopat – Iridolog

Programari : 0755 401 687, naturopat.cluj@gmail.com

HOLISTICA - Centrul de terapii alternative si detoxifiere, Cluj-Napoca


175 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate